2019

Broderigruppen FIMBRIA har tilldelats Barents Scholarship for Cultural Cooperation 2019 med motiveringen


For valuable and outstanding contribution to the cultural life and cooperation across borders in the Barents Region, this scholarship is on 3 October 2019 awarded to the embroidery group FIMBRIA Sweden.


För andra gången har stipendiet delats ut till professionella konstnärer och konstföreningar inom kulturområdet i Barentsregionen. Barents Scholarship for Cultural Cooperation uppgår till 10 000 euro. Utdelningen ägde rum vid en ceremoni i Umeå torsdag 3 oktober 2019 och fyra stipendiater uppmärksammades och belönades för sitt konstnärliga arbete och samarbete över gränserna. Utdelningen gjordes av utrikesministrar inom Barents Euro-Arktiska rådet.


”Fimbria är en grupp konstnärer och konsthantverkare, högt utbildade inom textil konst, grafisk design och scendesign, som har broderi som gemensamt uttryck. Genom erfarenhetsutbyten och utställningar synliggör de broderiet för en bredare public och knyter samtidigt regionerna i Barents närmare varandra. Det kulturella utbytet och samverkan med länderna i Barents ger både kontakter och förståelse mellan folken men främjar också konstnärlig förnyelse och utveckling”, säger Camilla Thorn Wollnert, kulturchef, Region Västerbotten.


Den 3 oktober möttes 2017 och 2019 års stipendiater på Folkets Hus i Umeå och fick tillfälle att presentera sina arbete för varann. Vid kvällen uppvaktas vi vid en ceremoni på Väven och fick ta emot vårt pris av utrikesminister Ann Linde. Dagen efter träffade vi ungdomar från Ryssland, Finland, Norge och Sverige vid en digitaliseringsworkshop med fokus mot digitalisering för samarbete, produktion och spridning av kultur. Mycket intressanta diskussioner och tillfälle att knyta kontakter med konstnärer och kulturfunktionärer från hela Barentsområdet.

 

Övriga stipendiater 2019

Den finske stipendiaten kulturmagasinet Kaltio, Oulu som i över 70 år främjat konst och kultur i norra Finland. Kaltios fokus har utvecklats och breddats från att vara bevarande till att täcka konst och kultur i hela norra Skandinavium och Barentsområdet och särskilt det kulturella samarbetet med nordvästra Ryssland.


Den norske stipendiaten saxofonisten Ola Asdahl Rokkones, Tromsö, en erfaren och kompetent musiker vars arbete starkt karaktäriseras av en nordlig dimension. Rokkones har bred erfarenhet när det gäller samarbete över gränser i norr och han sätter hela Barentsområdet i fokus.


Ilia Kuzubov är namnet på den ryske stipendiaten. Han är en erfaren ledare inom konst och kultur och arbetar för att främja både modern och traditionell konst i norra Ryssland. Han arbetar aktivt för att stärka de kulturella relationerna i Barentsregionen. Festivalen ”Taibola” är en av regionens kulturella flaggskepp.


Klicka på bilderna för att se dem större

Foto: Barentssekritariatet

Om utmärkelsen

Barents Scholarship for Cultural Cooperation uppgår till 10 000 euro. Stipendiet etablerades av kulturministrarna inom Barents Euro-Arctiska rådet 2016. De första stipendierna delades ut i Arkhangelsk 2017 till fotografen Jaakko Heikkilä (Finland), resandeteatern Samovarteateret (Norge), poeten och författaren Mona Mörtlund (Sverige) och gruppen Ethno-Cultural Initiatives Support and Development Fund in the Republic of Karelia (Ryssland). De tilldelades stipendiet för deras inverkan på och utomordentliga arbete över gränserna inom kulturområdet. För mer information om stipendiaterna och stipendiet.


Press som skrivit om FIMBRIAs stipendium

Klicka så ser du bilderna större

Läs mer på nedanstående länkar:


nättidningen Volyms hemsida


https://www.rvn.se/sv/Sarprofil-delplatser/volym/notiser/fimbria-tar-emot-fint-stipendium/


om stipendiet


Barents Scholarship for Cultural Cooperation


och här


http://www.projektsok.se/2017/02/10/barents-scholarship-for-cultural-cooperation-2019/


mer bilder hittar du här


https://www.flickr.com/photos/barentssec/albums/72157711179775457


Britt Lis blev intervjuvad i P4 Västerbotten den 20191212 ungefär kl kl 10.20 till 10.28. om Fimbria och sitt eget broderiarbete.


https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1408926?programid=284

 


Mer bilder från festligheterna. Klicka så ser du dem större

Foto: Karin Lundström och Barbro Frimodig

---------------------------

---------------------------

Foto: Kristina Ersviken.

Utställningen "Kuddar"

2-30 september

på Dorotea bibliotek


Kuddarna är ett ”hälsningsbroderi”

Ett sätt att hålla kontakt mellan våra träffar. En opretatiös uppgift, mer på ”kul”.
I slutet av varje månad skickades broderiet till nästa person i gruppen. Alla broderar något på allas kuddar. När kuddstycket har gått varvet runt fick varje deltagare
tillbaka sitt yllebroderi för montering.


2 september kl 18.00 
Visning av utställningen "Kuddar" och
workshop med hemslöjdskonsulent Kristina Ersviken


arr: Dorotea bibliotek i samarbete med Västerbottens läns
hemslöjdsförening och Broderigruppen FIMBRIA------------------------------Utställningen "Kuddar" fortsatte

9 oktober - 30 november

till Åsele bibliotek


9 oktober kl 18.00 
Visning av utställningen "Kuddar" och
workshop med hemslöjdskonsulent Kristina Ersviken.


arr: Åsele bibliotek i samarbete med Västerbottens läns hemslöjdsförening

och Broderigruppen FIMBRIA-----------------------------